Linda Kjellberg

Frågor och svar om mina mediciner för depression, panikångest och sömnproblem

Vilken/vilka sorts mediciner åt/äter du?
Har ätit två sorters Sertralin med olika doser. (Sertralin var den jag började äta) och sen Venlafaxin Hexal. Till mina panikattacker så äter jag Atarax. Till min sömn hade jag Circadin först, men de funkade inte på mig så fick något starkare i flytande form istället. Theralen heter det.

Hur stor dos åt/äter du?
Man börjar ju väldigt lågt och höjer med tiden om man behöver. Men började med 50 mg av sertralin, 1 tablett dagligen. Gick sedan upp till 1 och en halv tablett dagligen av en ny sorts Sertralin. Bytte sedan till Venlafaxin Hexal på 37,5 mg och började med att äta en tablett av dom i två veckor och sen ökade jag upp till två och sen till två och en halv. Atarax äter jag vid behov vid panikattatacker, de har jag med mig överallt om det inte är alkohol inblandat. De är 10 mg, så de gör inte så mycket. Blir bara lite lugnare vid en kommande panikattack. Får max ta 1-3 tabletter dagligen. Sen Circadin som jag åt för sömnen först var på 2 mg och då tog jag en tablett 2-3 timmar innan jag skulle sova. Mitt flytande Theralen som jag använder nu ligger på 40 mg/ml och då har man en sugstav som suger upp utlösningen och då finns de olika streck på den hur mycket man ska ta. Jag ska ta till andra strecket, vilket är 0,50. De finns 0,25, 0,50, 0,75 och 1ml.

Hade du några biverkningar, vad i så fall?
Av Sertralin hade jag huvudvärk, yr, mådde illa, hade ont i magen, förvirring, kändes som jag skulle svimma när som hela tiden och det tråkigaste, aptiten ökade och jag gick upp 10 kg. Hade detta ständigt i två veckor när jag började med dom. Var samma biverkningar på båda Setralin tabletterna. Av Venlafaxin Hexal hade jag bara lite huvudvärk, förvirring och även viktökning. Av Atarax har jag inga biverkningar inte heller av Circadin eller Theralen. 

Vad fick dig att sluta äta dom?
Jag kände väl att de inte hjälpte, började tänka att jag faktiskt mådde sämre av dom än vad jag gjorde innan jag började äta. Ångesten var sjuk trots dessa mediciner viket också gjorde tilll mer panikattacker och mer undvek jag att vara bland massa folk.  

Mår du bättre/sämre när du åt dom jämfört med när du inte åt dom?
Jag tycker att jag mådde mycket sämre när jag åt dom. Både fysiskt pch psykiskt faktiskt. Därför tycker jag inte att ni alla ska ta emot tabletter så fort läkare säger de. För de ger dig piller för minsta lilla. Vilket är så fel. De här tabletterna är starka och kan både skada kroppen psykiskt och fysiskt och i värsta fall kan det bli ett beroende. Så skulle främst rekomendera psykologsamtal och då tar de tid innan man märker skillnad på det. Så man får vara tålmodig. 

Fick du biverkningar när du slutade med medicinen också? I så fall var det samma eller andra biverkningar?
Nej det fick jag inte, inget jag la märke till. Ingen läkare sa något om det heller och jag visste inte att man kunde få de förens nyligen då jag fått reda på av andra att de har haft det. Så de är väl från person till person, vad man äter för medicin och hur stark såklart. Men nej jag fick inte de. Inga större biverkningar i alla fall. 

Tycker du de har hjälpt dig något?
Overrall nej. Sertralin Mylan nej, Setralin Ranbaxy nej, Venlafaxin Hexal nej. Cicadin nej. Atarax ja. Hjälper mig att bli lugn och att jag slipper eller får en mildare panikattack. Theralen ja. Detta är de jag är mest nöjd med. 90% av alla gånger jag tar detta funkar det. Och jag sover jätte bra när jag tagit de, vaknar inte på nätterna. Vaknar inte förens klockan ringer, någon väcker mig eller när jag sovit tillräckligt med timmar. Älskar detta!

Sista veckan i Januari

Hej på er! Bloggade inget om något förra veckan för jag var seriöst sjuk hela veckan och har fortfarande världens förskylning. Men nu har halva denna veckan i alla fall gått och jag tänkte berätta lite om vad som hänt denna veckan och vad som ska hända denna veckan. I måndags skulle jag jobba men jag blev hemma pga så grov ångest, skulle vara på samma ställe under tisdagen som jag lyckades ta mig till. Var så nära på att svimma på väg dit pga så grov ångest. Satt på bussen och höll på att välta, vet att någon som satt nära mig började hjälpa mig för att hon såg att jag höll på att svimma. Jag gav mig inte, jag hade lovat att jag skulle komma och jobba under tisdagen så jag jobbade faktiskt igenom dagen, och trivdes på förskolan väldigt bra. De var riktig söta både barnen och de vuxna. Pappa hämtade upp mig efter jobbet och så åkte vi hem för mat och jag fixade mig lite innan vi åkte till Vida Arena för lite hockey. Lakers mot Mora och oj vilken match. Utklassning! Andra perioden var skräp, tredje var magi. Med vinst åkte vi hem och jag var tvungen att kolla på matchen lite lätt i efterhand också. Idag är det onsdag och jag är ledig, skulle träffat Amela idag men vi har skjutit upp det till i helgen. Så det enda jag har på "to do list" är att städa lägenheten, det mesta i alla fall för i helgen kommer faktiskt en kille hit, hihi. Skriver mer om det nedan. Sen ska jag träffa Emmy ikväll och ha Subway dejt och bara umgås.

Imorgon är det jobb som gäller. 08.15-14.30. Så ett lagom kort pass på Ryttargården där jag varit innan fast med de små barnen istället för de stora. Efter det så ska jag städa det vi inte hinner med idag. Sen ska jag fräscha upp mig själv innan jag, Malin, pappa och Åsa åker till Stars and Strips för mat och hockey. När jag kommer hem väntas dusch med rakning och sen måste jag busa mig innan jag somnar.

På fredag är jag också ledig, och jag har lite smått att göra under dagen innan killen kommer. Det är en kille jag har pratat med via sociala medier i 2/3 år som bor i Stockholm/uppsala. Så vi ska äntligen träffas för första gången på fredag. Han stannar här till lördag efter lunch någon gång. Vi får se vad vi hittar på under fredagen, vi ska väl äta någon god mat och sen pratade om att dricka lite vin ihop och bara snacka och lära känna varandra. När han har åkt ska jag fixa mig för att sen umgås med Amela hela kvällen, vad vi ska göra har vi inte planerat än. Får helt enkelt se vad kvällen bjuder på. På söndag blir det söndagsmys med saknade Manda. Underbart! Har även lite småsaker planerat till de två veckorna framåt nu, älskar att ha de så. Då har man saker att se fram emot och man håller glädjen uppe. Jag Hoppas ni har en fortsatt bra vecka. Så hörs vi till helgen igen troligen. Kram

Denna veckan

I tisdags var Karin här och kom med frukost och vi satt och pratade hur länge som helst. Vi tog en tripp till Ica innan hon åkte hemmåt runt 14 tiden. På kvällen väntade Chl för mig. Och Växjö vann och tog sig till final mot Finland i Vida Arena den 6:e Fabruari. Den macthen ska jag faktiskt gå på. I onsdags var jag hos min Kiroprator. Tack äntligen. Han knäckte en hel del, får se om de blir bätte framöver. Ska även på återbesök. Har även inte blivit något jobb dennna vecka.

Men var bara hemma och gjorde små ärenden under torsdagen och fredagen. I lördags bestämde Thilda och jag att vi skulle gå en runda på stan samt fika. Sedan när vi satt och fikade bestämde vi även att vi skulle göra något under kvällen, vi tänkte oss en vinkväll hos Thilda. Frågade om Natha och Jessica var på och de var dom, jag och Thilda bestämmde oss för att gå ut på Grace. Vi åkte sedan hem till Thilda ihop och lagade mat och åt innan vi gick och la oss.
Under kvällen jag var hemma och packade till Thilda så insåg jag att jag var sjuk, Fick en sprängande huvudvärk på bussen under dagen och tog febern när jag kom hem och insåg att jag hade feber. Men de stoppade inte mig för att ha kul under kvällen. Åkte sedan hem vid 12 från Thilda idag. och idag har vi bara chillat. Farmor var här på besök också. Mår rätt dåligt idag också, men kan inte känna om jag är bakis eller sjuk. Blir dock aldrig bakis så jag gissar på sjuk, hehe. 

Lunch med Amela

Idag så Lunchade jag med Amela, mötte upp henne i stan vid 12 och sen gick vi till Skåres för en Lunch. Båda tog Burritos. Sedan satt vi och pratade om allt mellan himmel och jord i två till två och en halv timme. Sen gick vi en liten snabbis genom stan innan vi skiljdes åt. Hon mot träning och jag hem för att städa mitt rum och ett långt bad. Var så frusen. Sen har jag inte hunnit göra mer än så faktiskt. Ska bara ta det lugnt framför datorn innan det är sovdax. 

Helgen har varit lugn den med, vi hade lite vinkväll hos Thilda i lördags. Jag, Natha, Thilda, Felicia och Jessica. Supermysigt, drack gott, pratade och spelade spel. Igår kom farmor hit en stund. Det var nog bara det som hände igår, annars var det en vanlig slappsöndag i sängen framför serier. 

Snapies

Pic 1 / Mat på Coretto med Natha och Amela. Pic 2 / Selfie innan fest. Pic 3 / Bild sen vi var på julmarknad i Köpenhamn.
Pic 4 / Bilder på mig och Natha på invigningen av Tegnérgallerian. Pic 5 / Fika på Espresso house med Natha. 

 Pic 6 / Firade Felicia och Jessica och tillsammans fyllde dom 43. Pic 7 / Firade Ella samma dag. Pic 8 / Världens finaste jultomte som Ola har gjort.
Pic 9 / När jag och Amela var på fest och så mötte jag denna pinglan, Rebecka. Pic 10 / Jag med en massa champange under samma fest som förra bilden.

Pic 11 / En helt vanlig selfie. Pic 12 / Jag och Natha hos Thilda när vi spelade en massa spel. Pic 13 / Hur fina blev inte mina nya ljusstakar?
Pic 14 / Kollade Sverige finalen som de tyvärr förlorade och de var väldigt rörande. Pic 15 / Selfie.

Hjärta'

Asså åh, gick in på min gamla blogg. En som ingen av er vet av. Har ju min gamla på Nattstad.se eller Nouw.se som de nu heter. Men innan de hade jag en annan blogg. Var inne på den och snokade lite idag. Hade den i cirka 4-5 månader under 2010. Såg att jag hade länkar till olika gamla vänner så gick in och kollade på de bloggarna också. Den ena var Cec blogg och hittade bland annat dessa tre dundersöta inlägg. 

För er som inte vet så bodde jag i Mjölby i sex år. Från att jag var 8 år tillls jag var 14 år. Så där var precis innan jag skulle flytta från Mjölby till Växjö igen. Vilket jag gjorde under jullovet i 8:an. Önskar dock att jag hade klarat mig hela 8:an. Så jag hade stannat i Mjölby till sommren och sen flyttat till Växjö då. Dock hade mitt liv varit så anourlunda nu då. Hade absolut inte haft de umgänget jag har idag. Så man får väl vara lite tacksam över det ändå. Även om det hände så mycket trubbel när jag flyttade till Växjö som jag kanske hade kunnat undervika och mått bättre av i dagens läge.

Mina älskade Kristall ljusstakar

Här har ni mina älsklingar i mina egna bilder. Dock tycker jag inte de gör sig till rättvisa på bilderna jämfört med hur de ser ut i verkligheten. Men de är så sjukt snygga och är så sjukt nöjd med dom. De prydar mitt lilla bord eller också "nattuksbord". Så fort jag har pengar ska även vasen i samma kollektion införskaffas.

Mitt nyår tvåtusensjutton/tvåtusenarton

Vilken underbar början av 2018. Känns så sjukt att säga att den är 2018 nu. Men så är det. Sov länge på nyårsafton och sedan fixade jag till mig innan jag åkte till Amela och vi fixade till oss de sista innan vi fick skjuts av Amelas pappa till Natha där vi skulle spendera det nya året. När vi kom började vi med att äta förrätt, bröd med skagenröra. Sen åt vi varmrätt, entrecote med klyftpotatis och rödvinsås och sen tomteskumpannacotta till efterrätt och sen efter det var det alkohol, chips, popcorn och godis som erbjöds. De gjorde dom bra. Sedan körde vi lite lekar som Picolo och Jag har aldrig. Sen var det redan tolvslaget och dags att ta sin skumpaflaska och gå ut och kolla på raketerna, var dock så himla dimmigt att det knappt gick att de raketerna. Vi var nog inte ute mer än 10-15 minuter inann vi gick in igen, när vi kom in stod beerpong på schemat och sen satt vi bara drack, dunkade musik och bara pratade allihop. I Slutet kollade vi även på Hockeyn. En kompis till killarna skulle köra hem dom så han körde hem mig med. Blev dock kaos i bilen på väg hem, men förutom det var det en grym kväll.

För exakt ett år sen...

Nyårsafton. 31-12-2016. Jag somnade vid 06.00 på morgonen för att ha haft en sådan ångest hela natten. Vaknade vid 12.00 på dagen men låg kvar i sängen hela dagen och hade en sådan ångest. Allt blev ändå bättre när Malin och jag började laga mat, jag kände att det kunde vara skönt att vara ensam hemma på nyår ändå. Tänk att slippa må dåligt dagen efter osv. Vi åt och efter maten började vi fixa oss med musik i högtalarna och hade det jätte bra. Sen stack Malin dit hon skulle fira in de nya året. Jag tyckte det var lugnt och skönt, och det tyckte jag hela kvällen. Kändes som en vardagskväll fast jag var helt ensam hemma. Riktigt skönt! Runt 23.50 gick jag och öppnade min Asti och gick ut på balkongen med kameran och ciggen redo och väntade in tolv slaget. Plötsligt slår klockan 00.00 och en massa raketer börjar skjutas, folk skriker "gott nytt år" och där står jag och känner hur tårarna börjar rinna. Rinna för att här står jag 20 år gammal, ensam hemma på min balkong på nyår när man i min ålder ska vara med alla sina vänner, dricka en massa alkohol. Dansa tills man blir yr och ha en fantastisk start på det nya året. Men här stod jag, och jag grät, grät för jag plötsligt kände mig så otroligt otroligt ensam..

Mitt tvåtusensjutton

Gjorde du något i år som du aldrig gjort förut?
Jag var på Summerburst, jag var på julmarknad på tivolit i Danmark.
Varit på de tivolit två gånger innan men under sommartid för att åka alla karuseller.
 

Hur har ditt 2017 varit?
Bättre än förra året absolut, men långt ifrån perfekt. Jag hoppas att 2018 är mitt år då jag ska hitta kärleken, ett fast jobb som jag trivs med, flytta hemifrån, resa mycket och må bättre. (Ta hand om mig själv bättre)

 Blev du kär i år?
Nej tyvärr inte.  

Vilket datum från 2017 kommer du att minnas?
1-2 juni då vi var på Summerburst, 24 juli då jag fyllde år och sen alla fester/utgångar med kompisarna.

Finns det något du lärt dig under 2017? 
Ja, att ha tålamod för saker och ting kommer att bli bättre. Behövs bara tid.

Gjorde någonting dig riktigt glad?
Ja mina vänner och familj såklart.

Vad önskar du att du gjort mer? 
Sparat pengar och rest mer.

Vad önskar du att du gjort mindre?
Oroar mig för saker som varit onödiga att oroa sig för, och varit så depp.

Finns det något du uppskattat extra mycket i år?
Min familj verkligen, dom tar de priset.

Vad spenderade du mest pengar på?
Alkohol och mat, helt klart.

Har du haft ett förhållande under 2017? 
Tyvärr inte. 

Ditt bästa köp? 
Måste nog vara mina äkta kristall ljusstakar jag köpte nu i mellandagsrean. 

Har du funnit någon ny speciell vän 2017?
Inte som jag kommit sådär jätte nära, men en ny vän jag funnit mig är väl Sahga genom Graffiti jobbet plus gemensamma kompisar. 

Vilka sånger kommer påminna dig om 2017?

Vem har du umgåtts mest med?

Emmy, Amela, Natha och Felicia tror jag. Men främst Emmy. 

Favorit program på tv?
Idol, Bachelor, Fångarna på fortet, Tunnelbanan och Gladiatorerna.

Tror du att 2018 kommer bli bättre?
Ja det tror jag, och det hoppas jag!

Vad gjorde du på din födelsedag?
Jag fyllde år en måndag så firade mig med familjen under dagen och sen på kvällen fick jag med mig alla mina närmaste kompisar utan 2 för en middag på 4 krogar. Så mysigt! Fyllde ju bara 21 i år så ville inte göra något stort utav det.

Vad fick dig att må bra?
Standard, men familj och vänner och Zingo. Han tröstar mig i vått och torrt.

Vem saknade du?
Manda och Sandra och Benjamin i perioder egentligen. Annars ingen speciell faktiskt.

Vad vill du säga till dig själv inför 2018?
Att göra allt för att jag ska må bra, och tänka positivt och försök leva.